Lön HR Lagar och regler

Nya regler som trätt ikraft under sommaren

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Nya regler som trätt ikraft under sommaren</span>

Nya regler som trätt ikraft under sommaren

Sommaren 2024 har fört med sig flera nya regler som direkt påverkar dig som arbetsgivare. Bland annat har det skett förändringar i hur kvitton hanteras, nya möjligheter att överlåta föräldrapenning, och stödet för höga sjuklönekostnader har tagits bort. Dessutom börjar regler kring uthyrningspersonal nu att gälla fullt ut. Det är därför en bra idé att se över och uppdatera era rutiner för att säkerställa att ni följer de nya kraven.

Slänga papperskvitton

Papperskvitton behöver inte längre sparas utan kan överföras i digital form och därefter slängas fr o m den 1 juli 2024. För att kunna slänga det fysiska kvittot krävs att det överförts till digital form på ett korrekt sätt, t ex genom att det skannats eller fotograferats. Det får inte finnas en risk att räkenskapsinformationen förändras eller försvinner i den digitala formen. De nya reglerna gäller även räkenskapsinformation som överförts på ett korrekt sätt till digital form innan den 1 juli 2024.

Vad bör arbetsgivare tänka på?

Se över de rutiner som finns för hanteringen av reseräkningar och de möjligheter som finns för att förenkla administrationen. Bokföringsnämnden kommer med anledningen av de förändrade reglerna uppdatera vägledningen “Bokföring” där kraven för en korrekt överföring kommer att specificeras. För arbetsgivare är det lämpligt att invänta dessa krav innan ni sätter nya interna rutiner för reseräkningar och hantering av kvitton. 

Fler kan vara föräldralediga

Föräldrar har fr o m den 1 juli möjlighet att överlåta föräldrapenningdagar, vid gemensam vårdnad får 45 dagar per förälder överlåtas och vid ensam vårdnad 90 dagar. Kravet för att en person ska ha rätt att ta ut de överlåtna dagarna är att personen i fråga omfattas av föräldraförsäkringen. För den som får överlåtna föräldrapenningdagar gäller reglerna i föräldraledighetslagen för ansökan och beviljande. Föräldraledighet med överlåtna föräldrapenningdagar är semestergrundande.

Vad bör arbetsgivare tänka på?

Kontrollera hur ni formulerar er i personalhandbok och interna policys för föräldraledighet- så att ni inte exkluderar medarbetare som fått överlåtna föräldrapenningdagar. Se över era rutiner för att koppla ihop föräldraledighet med ett barn för att säkerställa att överlåtna föräldrapenningsdagar genererar semesterintjänande i ert löneystem. 

Stödet för höga sjuklönekostnader tas bort

Sen 2015 har stödet för höga sjuklönekostnader funnits, ett stöd som syftat till att göra sjukfrånvaro mindre sårbart för framförallt mindre arbetsgivare. Fr o m den 1 juli 2024 försvinner stödet, vilket innebär att arbetsgivare som uppfyller kraven för att ha rätt till stödet får för sjuklön som redovisas till och med juni 2024.

Vad behöver arbetsgivare tänka på?

Försäkringskassan som hanterar stödet gör en beräkning först 2025 av rätten till stöd för 2024 och justerar det genom en kreditering på skattekontot- arbetsgivare behöver genom det inte göra något.

Inhyrd personal

I samband med förändringarna i LAS 2022 ändrades även reglerna i uthyrningslagen. De “nya” reglerna innebär att medarbetare som är inhyrda på en och samma driftsenhet i mer än 24 månader de sista 36 månaderna ska erbjudas antingen en tillsvidareanställning eller två aktuella månadslöner. Placeringstiden började beräknas för den 1 oktober 2022 vilket innebär att det är först den 1 oktober 2024 de kan bli aktuella att tillämpa i praktiken.

Vad behöver arbetsgivare tänka på?

Säkerställ att ni har rutiner för att beräkna placeringstid på er inhyrda personal och bevakningar för när gränsen uppnås. Placeringstiden beräknas hos kundföretaget när en person arbetat på en och samma driftsenhet, även i de fall en person kan ha varit uthyrd från olika bemanningsföretag till ett och samma kundföretag. Reglerna trädde visserligen inte i kraft under sommaren- men det är först nu de aktualiseras. 

cta-newsletter

Nyheter

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna

Fyll i din mail så börjar vi skicka ut nyhetsbrev till dig.

Relaterad läsning

Missa inte dessa artiklar