Lön HR Lagar och regler

Är ditt företag redo för lönetransparensdirektivet?

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Är ditt företag redo för lönetransparensdirektivet?</span>

Är ditt företag redo för lönetransparensdirektivet?

Den 7 juni 2026 föreslås EU:s lönetransparensdirektiv börja gälla i Sverige. Syftet är att skapa mer rättvisa och jämställda lönevillkor – och förändringen påverkar alla arbetsgivare, oavsett storlek. Men vad innebär det egentligen i praktiken, och hur kan du förbereda dig redan nu?

Ett tydligt mål – lika lön för lika arbete

I korthet handlar direktivet om att stärka principen om lika lön för lika eller likvärdigt arbete. Det ska minska osakliga löneskillnader mellan könen och ge arbetstagare bättre insyn i hur löner bestäms. Större arbetsgivare förväntas dessutom rapportera lönekartläggningar och eventuella löneskillnader till myndigheter.

För att kunna möta kraven krävs att organisationer har kontroll på sin data – både hur lönerna är strukturerade och vilka faktorer som påverkar lönesättningen.

Vad innebär det i praktiken?

Beroende på organisationens storlek kan du som arbetsgivare behöva visa att ni:

  • gör lönekartläggningar där ni jämför löner mellan olika grupper av anställda
  • analyserar löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete
  • har tydliga lönestrukturer där det framgår hur löner sätts och vilka faktorer som påverkar dem

För större organisationer tillkommer krav på att rapportera resultaten till myndighet.

Det kan ni göra redan nu

För att kunna identifiera, förstå och hantera eventuella löneskillnader krävs ett genomtänkt och strukturerat arbetssätt. Grunden är en tydlig och kommunicerad lönepolicy, där lönekriterierna kopplas till medarbetares ansvar, måluppfyllelse och prestation – och där processen upplevs som rättvis och transparent, både av chefer och medarbetare.

Jobba datadrivet med stöd av Dialog

I modulen Dialog arbetar medarbetare och chefer för att sätta mål på både individ-, team- och organisationsnivå. I modulen ges möjlighet att löpande uppdatera hur arbetet för att nå målen fortlöper. Det ger dokumentation som bör ligga till grund för mål och resultatsamtal samt lönerevisionen där den nya lönen kopplas till medarbetarens prestation. 

blog-image

Dialog

Stärk din organisation genom att främja goda samtal kring mål, utveckling och engagemang.

Tänk långsiktigt – börja i tid

Genom att redan nu se över era lönestrukturer, lönekriterier och hur ni samlar in data, lägger ni grunden för att leva upp till de nya kraven utan att behöva jäkta i sista minuten. Att ha rätt systemstöd, tydliga rutiner och en gemensam förståelse i organisationen kommer inte bara att underlätta inför juni 2026 – det stärker också förtroendet för er som arbetsgivare.

blog-image

Kontakt

Är du intresserad av vad våra produkter och tjänster kan göra för dig och vill veta mer?

cta-newsletter

Nyheter

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna

Fyll i din mail så börjar vi skicka ut nyhetsbrev till dig.