Löneoutsourcing Lön

Löneoutsourcing – ute eller inne?

personer som tittar på dator

Löneoutsourcing – ute eller inne?

Hur ser trenden ut idag när det gäller löneoutsourcing? Har de senaste årens tuffa ekonomiska klimat fått företag att börja se över sina administrativa kostnader och kika på att outsourca sin lönehantering?

Det vill jag ta reda på och bokade in ett möte med Jenny Edenberg, som är Manager Payroll Services på Visma Enterprise i Stockholm.

Hej Jenny, vad säger du – är löneoutsourcing ute eller inne idag?

- Definitivt inne! Vi ser en mycket större efterfrågan på outsourcade tjänster idag när företag ser över sin ekonomi och vad de kan och inte kan göra för att förbättra den.  Den administrativa delen i ett företag är en kostnad och lön i synnerhet. 

Är det bara på grund av det ekonomiska läget som trenden har ökat?

– Nej, att ha lönen inhouse idag handlar väldigt mycket om teknik, säkerhet, infrastruktur och utbildning. Det blir viktigare och viktigare för företag att hålla sig uppdaterade och på ett säkert sätt hantera personuppgifter. Att anlita en bra och seriös outsourcingpartner som arbetar med säkra processer genom hela lönehanteringen kan då vara en smart lösning, då vi alltid är uppdaterade.

– Sen har vi flexibiliteten, vi ser till att lönen betalas ut den 25:e varje månad. Som kund behöver du inte fundera på eventuell frånvaro, att löneadministratören säger upp sig eller går i pension. Det kommer att ramla ner ett lönebesked hos alla anställda varje månad oavsett.

Hur mycket har Visma Enterprise löneoutsourcing vuxit de senaste åren?

– Förra året hade vi en ökning på över 80% och hittills i år ser det också ut att ligga däromkring. Vilket är väldigt mycket och väldigt roligt.

Hinner ditt team med att ta hand om alla nya kunder?

– Absolut! Idag är vi två team, ett i Malmö och ett i Stockholm. Vi har flera specialister på olika områden och vi rekryterar löpande nya kollegor”  

Om du tittar på storleken av de kunder som ditt team arbetar med. Hur stora är de företagen i genomsnitt? Och inom vilka branscher?

–  Jag skulle nog säga att den genomsnittliga storleken på företag ligger runt 70 – 150 anställda. Men det finns såklart flertalet kunder som är både mindre och rejält mycket större än så. Min erfarenhet är att det är branschoberoende. Löneoutsourcing funkar för alla storlekar och alla branscher.

Vilka är de största missuppfattningarna om löneoutsourcing?

–  Jag skulle nog säga att det är;  att det är dyrt, att kontrollen försvinner och att det är osäkert att lämna känslig information till en tredje part.

Vilka är de största fördelarna?

– Det minskar kostnaderna att outsourca sin lönehantering, det blir en högre säkerhet och en effektivare hantering så att fokus kan ligga på företagets kärnverksamhet.

Vad ska företag tänka på om de vill outsourca sin lönehantering?

– När de väljer leverantör är det  jätteviktigt att utvärdera kompetens, erfarenhet men också ta referenser. Hur ser säkerhetsrutinerna ut och är leverantören IT-säkerhetscertifierad? När det sen kommer till själva avtalet så är det viktigt att det är tydligt vad den tjänst de köper innehåller och inte innehåller. Att den gemensamma förväntansnivån överensstämmer.

– Som hjälp har vi tagit fram fyra stycken whitepapers som finns att ladda ner kostnadsfritt på vår webbsida för den som funderar på att outsourca sin lönehantering.

Att löneoutsourcing är inne just nu har vi fastställt men hur tror du det ser ut om fem år?

– Jag tror att det kommer att vara ännu mer inne. Och det beror inte minst på säkerhetsfrågorna, systemkraven och att företag behöver expertkunskap och kompetens inom löneområdet. 

Läs mer om löneoutsourcing och räkna ut hur mycket du kan spara.

cta-newsletter

Nyheter

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna

Fyll i din mail så börjar vi skicka ut nyhetsbrev till dig.

Relaterad läsning

Missa inte dessa artiklar