HR Dialog

Samtal som gör skillnad

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Samtal som gör skillnad</span>

Samtal som gör skillnad

Många chefer vill ha regelbundna 1-till-1-samtal, men det är inte alltid lätt att få till dem på ett bra sätt. Kanske hinns de inte med. Eller så fastnar man lätt i det som är akut just nu. Men när samtalen funkar, det är då det händer saker. Engagemanget växer. Målen blir tydligare. Och både chefen och medarbetaren får bättre koll på riktningen framåt.

Vad är egentligen ett bra samtal?

Ett samtal ska inte bara vara något man bockar av. Ett bra samtal gör skillnad. Det ger:

  • Fokus på mål så att medarbetaren vet vad som är viktigt just nu.
  • Ökat engagemang med känslan av att jobbet spelar roll.
  • Utrymme för styrkor så att talanger får komma till sin rätt.

När samtalet bidrar till punkterna ovan har du skapat ett meningsfullt möte.

Inte fler samtal – utan bättre

Det är inte alltid antalet samtal som avgör. Det viktiga är att de samtal som sker verkligen handlar om utveckling, inte bara dagens utmaningar. Visst är det bra att prata om pågående projekt, men för att samtalet ska göra skillnad på sikt behövs lite mer riktning.

När du använder samtalen för att följa upp utveckling, prata om mående och sätta nya mål, blir de värdefulla för er båda. Det ger effekt både för individen och för verksamheten.

blog-image

Dialog

Stärk din organisation genom att främja goda samtal kring mål, utveckling och engagemang.

Du behöver inte vara expert

Många chefer känner att de inte riktigt vet hur de ska hålla samtal som blir bra. Och det är helt okej. Du behöver inte vara expert på samtalsmetodik. Det viktigaste är att du vill hjälpa dina medarbetare att utvecklas. Med enkla verktyg och tydliga frågor kommer du långt.

Tre sätt att få till bättre samtal

Här är tre saker som gör samtalen enklare – och bättre:

  1. Skapa struktur: Ha några fasta punkter att utgå ifrån. Till exempel: Hur mår medarbetaren? Hur går det i rollen just nu? Vad vill hen utveckla framåt?
  2. Ha rätt information nära till hands: Se till att både du och medarbetaren har tillgång till sånt som tidigare samtal, mål och feedback. Då blir samtalet konkret och lätt att följa upp.
  3. Samtala vid rätt tillfällen: Planera in samtal i samband med viktiga händelser, som efter ett avslutat projekt eller efter feedback. Då blir samtalen mer relevanta och naturliga.

Börja direkt

Du behöver inte vänta på rätt tillfälle. Det viktiga är att komma igång och gärna i mindre steg. Ett samtal som blir av är alltid bättre än ett som skjuts upp. Och ju mer du övar desto lättare blir det.

Läs mer om Dialog och hur du kommer igång med värdefulla samtal. Vill du se hur funktionen fungerar i praktiken? Se vårt webinar

blog-image

Webinar

Bidra till medarbetarnas individuella utveckling

cta-newsletter

Nyheter

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna

Fyll i din mail så börjar vi skicka ut nyhetsbrev till dig.